Press 2010

Konstnären som hittat hem.


Publicerad 2010-04-23

Aira Lee ställer ut i Langska huset

Aira Lee skapar sina "målningar" med ett stycke tyg samt nål och tråd. En handfast process som blivit hennes sätt att uttrycka både färg och form.

Just nu visar hon för första gången tolv års skapande broderi på Langska huset i Visby.

På en jack i handvävt linne har Aira Lee broderat gatunätet i Visby  "Rosornas stad"  och bakom hänger hennes första broderade bilder som hon skapade för drygt tio år sedan.

foto: bengt valentinsson

 

+ Visa bildinformationBild: 1/3

Utställningen på Langska huset kallar hon "Existentiella samtal - fritt broderi ur hjärtat" och det är första gången hon ställer ut sedan hon flyttade till Visby för cirka ett år sedan.

Hon hade länge funderat på att visa upp sina bilder och bruksföremål, men inte hittat rätt omgivning förrän nu.

Här visar hon sina symbolladdade bilder och det är genusperspektiv som gäller. Hon reagerar mot männen som skrivit vår historia och vill gärna diskutera de stora livsfrågorna.

Hon sticker inte heller under stol med att hon inspirerats av måleriet i våra kyrkor som genom århundranden burit vårt gemensamma kulturarv till eftervärlden. Ett antal ikonliknande broderier bär vittnesbörd om detta men också grafik.


Nål och tråd

Aira Lee hittade broderiet som formspråk när barnen var små. Temperamåleriet krävde långa förberedelser och kunde inte avbrytas hur som helst. Det kunde broderiet och hon hade det ständigt med sig, ofta på sina många resor.

Med nål och tråd har hon fångat västerlandets konstutveckling och definierat sitt eget liv, här och just nu, på dukar, kläder, väskor och kuddar.

Det är en nyfiken och vitt berest konstnär som nu äntligen hittat hem. Visby är det ställe hon sökt och längtat efter och där hon nu fått arbetsro mitt i det rika kulturlivet.

Hon hade levt ett ganska kringflackande liv, från uppväxten i norra Karelen och alla senare platser, Grekland, England, Marocko och Frankrike. Vid sidan av sitt konstnärliga skapande har hon arbetat som skräddare och tillskärare, men framför allt som pedagog, något hon fortsätter med under helgerna på den här utställning då hon bjudit in till workshops i broderi på Langska huset.


Ängeln i Lau

En freskmålning av en ängel i Lau kyrka har också satt igång hennes kärlek till grafiken och på Langska huset visar hon variationer på detta motiv i ett antal fotopolymerer - en helt giftfri grafisk teknik som hon gillar.

De grafiska bladen som hon tryckt på syrafritt papper och sedan behandlat med schellack, ger pappret en pergamentsliknande yta och känsla.

Bakgrundsbelysta i ett av Langska huset fönster ger "Ängeln i Lau" ett skimmer av flyktighet.

Missa inte Aira Lees utställning på Langska huset som kan ses till och med 29 april.

TEXT: Bengt Valentinsson bengt.valentinsson@gotlandstidningar.se 0498-20 24 32

Målande bilder av nål och tråd

Publicerad 2010-04-15

En inre resa med nål och tråd. Aira Lee ställer ut broderier hos hemslöjden i Visby.

Foto: Henrik Radhe

 

+ Visa bildinformationBild: 1/3

Siden och sammet, trasa och lump. Silver och guld, pärlor och pynt.

Aira Lee, konstnär och textil forgivare, målar bilder med nål och tråd.

Nu ställer hon ut broderier hos hemslöjden på Langska huset i Visby.


Existentiella samtal är temat när hon nu för första gången visar broderi som konst och bruksföremål. Efter onsdagskvällens vernissage är utställningen öppen dagligen till den 29 april.

- Allt man tänker på syns i det man skapar. För mig är material och färg viktigt. Tyget är underlag för stygnen, och ibland omvandlar jag och framhäver motiven med färg och tryck.

Hennes broderier är laddade med ett rikt symbolspråk.Det är arbeten till stillsamhetens lov, andlighetens behov och glädjen i livet med fingervisning till en inre resa med tyg, nål och tråd. Återkommande motiv är korset, triangeln, och cirkeln.

Med inspiration från Carl Jungs analytiskt psykologiska teorier gestaltar hon tankar och känslor i kreativa bilder med motiv där delarna är relaterade och bundna till varandra som i nät av helhet.

- Att brodera fritt ger andrum i tillvaron. När handen arbetar får arbetet ta tid och livet blir verkligt, säger hon och påminner om forskning som visar att andningen går ner, kroppen stillnar och endorfiner frigörs hos den som broderar.

Sak samma händer vid förälskelse, kärlek, amning och skratt. Endorfineffekten lockas också fram av Aira Lees njutningsfulla broderier med ett bildspråk som rymmer både balans och mysticism.


- Jag började brodera när barnen var små och tiden knapp, berättar hon och visar på de två första bilderna från ett tiotal år tillbaka i tid. Med traditionella stygn sömmar hon vidare i nyskapande fria kompositioner.

Återbruk ligger henne varmt om hjärtat. En jacka i utställningen har utsida sydd av en hellinneduk broderad med Visby gatunät i rött, handledsprydd med virkad spets och foder av linneservetter.


I livskudden, en avlång dyna inspirerad av äldre tiders fästmanskuddar, sammanfattar hon sin existens med treenighet i konst och kultur, hjärtats röst och livsvandringen visualiserad av pilgrimskorset.

På Langska huset möter hennes ängel från Lau, som fotoobjekt, omvandlad i en konstprocess till grafiskt objekt med alabastereffekt, och uttryckt i broderi. Där finns också hennes Happy top, ett textilt experiment i form av en tokrolig tröja med virkade smycken.

Aira Lee är konstnär och formgivare med inriktning på textil. Jämte fritt broderi är hon bland annat specialiserad på sidenmåleri, tempera och akvarell. Sedan länge har hon arbetat med en stygnbok som ligger för tryckning.

Nyinflyttad till Visby från Järna sedan förra sommaren har hon tidigare visat bearbetad fotogravyr på Hedbergs.

- Jag sade upp mig från lägenheten, lämnade jobbet som lärare och flyttade till Gotland. Här får jag arbetsro, förklarar hon.

Vid sidan av eget skapande delar hon med sig av sitt kunnande i olika kurser. På söndagens slöjdcafé i Langska huset. Hjärtliga stygn med sikte på bildandet av en stygngrupp med återkommande träffar.


TEXT: Inger Hammar inger.hammar@gotlandsallehanda.se

0498-20 25 62
aira lee Design Gotland